Βασικοί Κανόνες & Ποινές του Ice Hockey

Το χόκεϊ επί πάγου παίζεται από 2 ομάδες αποτελούμενες από 5 παίχτες και 1 τερματοφύλακα. Οι παίχτες μπορούν να χρησιμοποιήσουν οποιοδήποτε μέρος του σώματος για να ακουμπήσουν το πακ (puck) αλλά δεν μπορούν να βάλουν γκολ με τα χέρια ή τα πόδια, να δώσουν πάσα με τα χέρια και να κρατήσουν το πακ στο χέρι πολλή ώρα. Οι θέσεις των παιχτών είναι: 2 Wingers (φτερά) 1 Center (κεντρικός) και 2 Defenseman (αμυντικοί).

Γενικοί κανόνες του IceHockey

Κάθε αγώνας χόκεϊ επί πάγου διακρίνεται από 3 περιόδους διάρκειας 20 λεπτών ο κεθένας. Σε ορισμένες περιπτώσεις όπως σε αγώνες playoff, ο χρόνος μπορεί να σταματήσει να μετράει όταν ο τερματοφύλακας μπλοκάρει το πακ, όταν το τέρμα φύγει απ'την θέση του, όταν υπάρχει offside ή icing, όταν το πακ φύγει εκτός γηπέδου, ή όταν δοθεί ποινή για την ομάδα που επιτίθεται.

Για να επανεκκινήσει ο αγώνας, γίνεται faceoff. 2 παίκτες, ένας απ'την κάθε ομάδα, στήνονται απέναντι ο ένας απ'τον άλλον, και όταν ο διαιτητής πετάξει το πακ στον πάγο ανάμεσα τους, προσπαθούν να δώσουν την κατοχή του πακ στην ομάδα τους.

Παράβαση offside υπάρχει όταν κάποιος παίκτης της επιτιθέμενης ομάδας έχει περάσει την μπλε γραμμή (την αντίστοιχη που βρίσκεται κοντά στο αντίπαλο τέρμα) προτού περάσει το πακ.

Η παράβαση του icing υπάρχει όταν το πακ περάσει από 2 κόκκινες γραμμές, δηλαδή την κόκκινη γραμμή του κέντρου και την κόκκινη γραμμή της αντίπαλης εστίας, χωρίς να έχει ακουμπήσει το πακ κάποιος παίκτης. Ο κανόνας δεν ισχύει αν το πακ καταλήξει στο τέρμα. Σε αυτή την περίπτωση, το γκολ μετράει κανονικά.

Ποινές του IceHockey

Ένα σημαντικό κομμάτι του παιχνιδιού είναι οι ποινές, καθώς μπορούν να επηρεάσουν πολύ την εξέλιξη του αγώνα. Οι ποινές δίνονται συνήθως για περιπτώσεις επικίνδυνου και αντικανονικού παιχνιδιού με το μπαστούνι και με το σώμα. Όταν ένας παίκτης χρεωθεί με ποινή, βγαίνει εκτός αγώνα για 2 λεπτά, και δεν μπορεί να αντικατασταθεί από άλλον παίκτη. Έτσι, η ομάδα του παίζει με έναν παίκτη λιγότερο για όσο ισχύει η ποινή. Κάποιες μεγαλύτερες ποινές (5 λεπτών) δίνονται σε σοβαρές περιπτώσεις τραυματισμών.
Η ομάδα που παίζει με παίκτη παραπάνω, λέγεται ότι είναι σε power play.

Ποινή εκτέλεσης πέναλτι εφαρμόζεται κατά κύριο λόγο όταν ένας παίκτης σταματάει με αντικανονικό τρόπο έναν αντίπαλο παίκτη ενόσω ο 2ος βρίσκεται σε καθαρή ευκαιρία σκοραρίσματος. Υπάρχουν και άλλες, λιγότερο συνήθεις περιπτώσεις να δοθεί τέτοιου είδους ποινή.  Το πέναλτι εκτελείται με τον παίκτη της ομάδας που κερδίζει το πέναλτι να είναι μόνο με τον αντίπαλο τερματοφύλακα στον πάγο, παίρνοντας το πακ απ'το κέντρο του παγοδρομίου και προσπαθώντας να σκοράρει.

 

Τελευταία Νέα - Κατηγορίες Άρθρων